Den tro tjener og Det er løgn i din hals:

 

I det første eventyr, "Den tro tjener", er den danske konge overbevist om, at en enkelt af hans tjenere altid taler sandt. Den engelske konge påstår derimod, at et helt igennem ærligt menneske ikke findes. Han siger, at han let kan sætte tjeneren på en prøve, så han kommer til at lyve. De to regenter indgår et væddemål med deres kongeriger som indsats...

 

I det andet eventyr gør Jep, en ung mand fra Vendsyssel, sig fortjent til at få kongens datter til hustru. Alligevel vil kongen først give slip på hende, hvis Jep under en spadsertur rundt på hans ejendom kan få hende til at sige: "Det er løgn i din hals!"

 

40 kr.

 

Bestil

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

To eventyr om opfindsomhed og ærlighed. Poul Larsen som tidligere har haft fat i eventyret om Klodshans i bogen Kys og knus 1996, fortæller denne gang de ikke nær så kendte eventyr: Den tro tjener og Det er løgn i din hals. I det første eventyr er kongen sikker på at hans tjener altid taler sandt, men den engelske konge tror ikke på ham, så tjeneren sættes på en prøve, med kongerigerne som indsats... I det andet eventyr er det Jep fra Vendsyssel der er hovedperson. Han gør sig fortjent til at få kongens datter til hustru, men kun hvis han kan få datteren til sige: "Det er løgn i din hals"! Begge eventyr er skrevet med en humoristisk tone, sproget er letforståeligt, og skriften er sat forholdsvis stor. Det gør den anvendelig til selvlæsning fra 9-10 år. Der er ganske mange illustrationer i bogen, og de er medvirkende til at gøre bogen morsom. Illustratoren Anne Gyrite Schütt har fanget mange sjove scener. Hun har tidligere lavet bogen med tilhørende video Tegn som du ser 1995. To sjove eventyr for både store og små.

Lotte Lykke Simonsen

Den tro tjener og Det er løgn i din hals er hentet fra Niels Levinsens Folkeeventyr fra Vendsyssel 1854 og udgivet af Munksgaard i 1958 - Danmarks Folkeminder bind 16. I Poul Larsens gengivelse har de bevaret deres saft og kraft. De oprindelige titler var "Tro tjener" og "Det er løgn". Poul Larsen har brugt dem til genfortælling på skoler o.l., ombearbejdet dem og alligevel været tro over for originalernes grundtanke/grundide. Og dejlige og sjove er de to folkeeventyr. Om tjeneren Svend, som sættes på en stor prøve som en del af et væddemål mellem den danske og engelske konge. Vil han ved sin hjemkomst fra England lyve om sit forhold i sengen til den engelske dronning? Det hele var aftalt spil. I det andet eventyr gælder det Jep. Kan han blive kongens skytte, hvis han kan prale så meget, eller være så grov, at prinsessen siger ordene: Det er løgn i din hals, - og så få hende med i købet? De to folkeeventyr er velegnet til genfortælling eller oplæsning fra 6/7 klasse. De rummer alle de elementer, der hører genren til, og de gode illustrationer lever flot op til teksten.

Flemming Dehn (S)

Skrevet af Poul Larsen

Med tegninger af Anne Gyrite Schutt

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk