Kys og Knus:

 

"Du er ved at blive rund og bulet," sagde kongen. "Snart er du moden nok til en mand"

"Jeg ved, allerede, hvem jeg vil have, selv om jeg ikke kender ham endnu," lo prinsessen glad. "Det skal være den mand, som kan give mig den varmeste omfavnelse og det dejligste kys!"

 

100 kr.

 

Bestil

 

 

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Poul Larsen har taget fat om Klodshans - og alle de andre eventyr med 2 dumme og en klog bror - og tro mod genren givet det et nyt og livsbekræftende indhold. For prinsessen i denne bog ønsker sig en mand, der kan give hende den varmeste omfavnelse og de dejligste kys! Det giver alle mændene i landet en kærkommen lejlighed til at træne kunsten, - og frierne er mange. Så mange, og så mange uduelige (!), at hofdamerne må tages til hjælp. Men alt ender som det sig hør og bør i et rigtigt eventyr, både for prinsessen og for resten af landet. For der er mennesker og kærlighed nok til enhver! Vif Dissings veloplagte illustrationer understreger den humoristiske linie, og både de helsides farveillustrationer og de mindre sort/hvide "kommentarer" til på tekstsiden bobler af en blanding af mandlig selvtillid, eventyr og romantik. En fint og sjovt udspil fra Larsen/Dissing, som tidligere har lavet digtsamlingen Mie, Mads og de andre -, 1995, sammen. Måske de hellere skulle slå ind på denne boldgade? Det er i hvert fald en god start. Omslaget er et udsnit af bryllupsbordet, og lige til at gå om bord i - fra 4 år.

Lene Kristiansen

Billedbogen rummer ikke bare en sød og sjov eventyrpastiche, men også en opmuntrende henvisning til det konkrete livs eventyrlighed. Den er til underholdende oplæsning fra inden skolealderen, hvor de traditionelle eventyrelementer kan genkendes, og til selvlæsning fra omkr. 3. klasse, hvor desuden den muntert afslappede holdning til traditionen kan øge fornøjelsen. Teksten er læsevenligt sat i 1-2 åbne og smalle verssatte spalter på v-siden omgivet af s-h tegninger. Den er fortalt kort og præcist i en mundret eventyrtone med humor i udtryk og formuleringer og med lune sidebemærkninger. De store billeder fra kant til kant på h-siden svinger fint med den humoristiske fortælling. De er udført med våde farver, der nok giver indtryk af hastighed og lethed, men som samtidig med helt enkle midler karakteriserer personer og situationer og skaber liv og sandsynlighed. Det er nok ikke billeder til dybsindige udlægninger, men effektivt supplement til teksten og anvendelige til genkaldelse af historien efter oplæsning. Den traditionelle prinsesse vil have den frier, der giver den varmeste omfavnelse og det dejligste kys. Det kommer der megen moro ud af, inden bondens yngste søn viser sine evner.

1996/28

Jens Verner Nielsen (S)

Skrevet af Poul Larsen

Med tegninger

af Vif Dissing

Billedbog 40 sider

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk