Lille Argus og Sigurd Sørøver:

 

Lille Argus har en lærer, som hedder Brutarski. Han er stor og stærk og råber højt og bestemmer alting. Han kan også finde på at slå lille Argus og hans kammerater.

Men en dag besøger Argus sin lærer efter skoletid, og nu får Brutarski sig en slem forskrækkelse.

 

Sigurd sidder i en lille jolle midt ude på det store hav. Her har hans far anbragt ham, for at han skal lære at blive sørøver. Det ved Jonas og hans kammerater, for deres lærer fortæller dem, at han hver dag taler med Sigurd over radioen. Sigurds liv er ikke let. Men klassen får den ide, at den vil hjælpe ham. Efter mange farer bliver Sigurd imidlertid taget til fange af en stor og fæl sørøverkaptajn, som dagen efter vil hænge ham i klyverbommen. Nu er gode råd dyre.

 

40 kr.

 

Bestil

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Bogen indeholder to historier. De to hovedpersoner (en i hver historie) er begge lærere, men vidt forskellige. Lige så upædagogisk og brutal den ene er, lige så pædagogisk og elskelig er den anden. Lærer Brutarski tyranniserer sine elever på det grusomste. Da lille Argus imidlertid skal begynde i skolen, får han af sin hævngerrige far besked på at drille læreren hver dag. Det er vigtigere, end at Argus får lært noget. Det lykkes efter nogle år at få Brutarski omvendt. men hurtigt tager eleverne magten. Brutarski ser sig derfor nødsaget til at vende tilbage til sin gamle brutale facon. Lærer Justi står (siger han til sin klasse) i radiokontakt med Sigurd Sørøver, der befinder sig i Det caraibiske Hav. Sigurd kommer ofte i vanskeligheder og må have gode råd af Justi og eleverne. Gennem denne kontakt får den rare Justi og klassen mulighed for at tage forskellige emner op og arbejde tværfagligt. Forfatteren lader ingen tvivl om hvilken lærer, han foretrækker. Begge historier er morsomme og skrevet med lune. Teksten er sat med en god letlæselig typografi: Selvlæsning fra 4. klasse - højtlæsning fra 2. klasse. Bogens kultegninger underbygger humoren. Bogens forsideillustration virker sjov og tiltalende.

Birgit Damtoft

Skrevet af Poul Larsen

Med tegninger af

Thormod Kidde

75 sider

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk