Dittes digte 2.g

Udkom i 1988 på forlaget Følfod. 51 digte med illustrationer af Vibe Vestergaard.

80 sider. - Hertil kan købes lydbånd fra 1989 indtalt af Inge Elisa Rosborg på Thomas Blom AV-Forlag.

 

kr. 112.

 

Bogen er udsolgt - men kan erhverves ved køb af "Dittes samlede digte".

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

2. gang vi møder Ditte. I Dittes digte, der udkom i 1982, er hun måske 1 års tid yngre (ca. 16 år). Bogen starter med nogle slutdigte om den store betagelse fra første bog, Per, og bevæger sig videre med forelskelser i andre fyre, deriblandt geografilæreren, til den sidste rigtige store kærlighed, Daniel. Forholdet til ham modner Ditte, og hun er for alvor blevet voksen. Det er smukke og meget enkle prosadigte, som udtrykker følelser på en måde, som mange piger har oplevet det. Som i første bog handler næsten alle digtene om kærlighed. Hvad der ellers rører sig i og omkring Ditte, får vi ikke noget at vide om. Det er på én gang både bogens svaghed og dens styrke: Man ville gerne kende noget mere til Ditte, men på den anden side får læseren mulighed for at leve sig helt ind i alle de følelser og fornemmelser, der hører kærligheden til i den alder uden forstyrrende afbrydelser. Vil helt sikker tiltale mange (piger) i 13-17-årsalderen og kan anvendes i både børnebibliotekernes og voksenbibliotekernes ungdomsafdelinger.

Ulla Harne

De allerstørste

 

De allerstørste begivenheder

kommer aldrig i radioavisen.

 

Journalisterne og tv

dækker dem ikke.

 

Kun dine kys.

Denne digtsamling består af tre hovedafsnit, der hver ligesom kredser om bestemte af Dittes forelskelser - Per, Palle, Peter, Dittes geografilærer og Daniel. Det er den inderligste, hedeste forelskelse, den store, tunge, næsten-ikke-til-at-bære-nedtur, den intense eftertanke og - den store kærlighed. Digtene - Dittes oplevelser - fortæller om en udvikling gennem nogle oplevelser og erfaringer, som er almengyldige for unge, men nok her er udtrykt og beskrevet mere klart, indfølende og levende end de fleste unge vil kunne formulere deres tanker og følelser omkring begreberne forelskelse og kærlighed. Ditte er et varmt og levende ungt menneske, der gennem digtene giver udtryk for hele spektret af følelser i sine forelskelser, skuffelser og håb. Digtsamlingen vil helt givet i både dens budskab og oplevelsesrige, symbolprægede, sjove og sprænglevende sprog appellere til mange unges trang til at beskæftige sig med deres egen situation, deres egne glæder, drømme og skuffelser. Kan fint anvendes i uddrag i emnearbejde i dansk vedr. f.eks. kærlighed / forelskelse på 9.-10. kl.trin. Digtsamlingen er ill. med nogle fine stregtegninger.

Ebbe Dissing (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk