Dittes digte

 

Udkom første gang på forlaget Tellerup i 1983, anden gang i 1989 på forlaget Følfod. 37 digte med illustrationer af Vibe Vestergard.

55 sider.

Hertil kan købes lydbånd indtalt for Bibliotekscentralen af Chili Turèll i 1984.

 

Kr. 98

 

Bestil

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Er det muligt for en mand at skrive digte om en 16-årig piges kærlighed og så endda i jeg-form. Ja, faktisk er det lykkedes forfatteren at udtrykke den 16-årige Dittes forelskelse i Honda-fyren, Per, fra den spirende forelskelse over besættelsen og de stormende højdepunkter til det hele er forbi - og hun pludselig kan se ham med alle fejlene som nok var der, men som forelskelsen slørede. Gennem bogens første digte hører læseren om Dittes tidligere forelskelser inden mødet med Per. Bogen igennem fremstår hun ræsonnerende og gæv med en humoristisk distance til sine oplevelser. En mangel ved digtene er, at de fokuserer så stærkt på forelskelsen, at sammenhængen med det øvrige liv, familien, skolen, kammeraterne ikke rigtig kommer frem. Det mener jeg, den ville være kommet, hvis det var den 16-årige, der selv skrev. Omslagstegning og illustrationer af Vibe Vestergaard. Omslaget er godt og fængende, enkelte af illustrationerne tenderer det ugeblads-banale. For børnebibliotekets ældste lånere, som ikke i så stor udstrækning er tilgodeset af digt-bølgen og mest har måttet ty til digtsamlinger for voksne. Også ungdomsafdelinger.

Birte Egebak

Du og jeg

 

Med dig ler jeg

græder jeg

og er tryg

og en lille smule bange.

 

Gør dig usynlig

rejs bort

gem dig.

 

Du ka' ikke mer blive væk

nu da jeg har mødt dig.

I 36 prosadigte lærer vi Ditte lidt at kende. Hun er 16 år og går i 10. klasse. Vi hører om hendes dagligdag, om hendes småforelskelser og om hendes tanker i forbindelse med forskellige oplevelser. De fleste af digtene handler om Per, hendes store kærlighed. Vi følger hende gennem hendes lykkelige periode med Per til den dag, hvor han slår op. Hun bliver ulykkelig og blomstrer først op igen, da det bliver forår, og Ole smiler til hende. Det er letlæselige digte, som udstråler ungdom og friskhed. Ingen vamle kærlighedsdigte, men digte med en ironisk undertone og en ofte humoristisk pointe. Mange større piger spørger efter digte, men skolebiblioteket har ikke meget at tilbyde. Denne digtsamling vil blive læst, dels fordi emnet interesserer, dels fordi digtene er umiddelbart forståelige. Kan læses fra omkring 7. klasse.

Jennie Johnsen (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk