Dittes drøm

 

Udkom i 1990. 47 sider.

Ét langt digt om Dittes drøm om det fuldkomne og lykkelige samliv med sin kæreste blandet med frygten for vor klodes forfald.

Hertil hører lydbånd indtalt for forlaget Følfod af Jane Hvarregaard.

 

 

Kr. 98

 

Bestil

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

"Dittes drøm" afslutter trilogien om Ditte, hvor "Dittes digte" udkom i 1983 og "Dittes digte 2.g” i 1988. Disse reflekterer over, hvordan Livets Træ ser ud. I en drøm, som er det bærende i bogen, går hun tilbage til skabelsen, drømmer om skønheden i livet, farver og toner, men også om hæsligheden og angsten for ødelæggelsen af naturen. Kærligheden er det forbindende led og står som det stærkeste i livet. Som Adam og Eva oplever hun med Daniel (fra bd.2) glæden og lykken og også, at ingenting varer ved. Da hun vågner, ved hun, at Livets Træ er et æbletræ - "Det smukkeste træ med de rødeste frugter". Drømmen er som ét langt prosadigt. Det er ikke nemt at gå til skrevet i et patetisk sprog med mange reflektioner og følelser. Indholdet kan måske være i overensstemmelse med nogle unges tanker og drømme, men sprogligt ligger det langt fra de flestes måde at udtrykke dem på. Forsiden - af Vibe Vestergaard - er i overensstemmelse med indholdet. For unge Ditte-læsere.

Lene Kristiansen

Med "Dittes drøm" slutter trilogien om Ditte og hendes digte. Formningsopgaven fra skolen lyder: tegn livets træ. Under sine forberedende tanker falder hun i søvn, og drømmen fører hende til en fjern strand og Daniel (fra bog 2). smukt tegnes, føles og fornemmes drømmens omgivelser. De lever og ånde, og det er Poul Larsens store fortjeneste. Midt i tanken om forurening, merforbrug og lovgivere med kortsynede briller kommer/er kærligheden - den største af alt. Den er ikke gratis, den kommer ikke af sig selv, man må kæmpe. Det lange "prosadigt" rummer også den smukkeste beskrivelse af et samleje, der længe er set på tryk. Bogen rummer Dittes univers, hendes drømme og tanker. Minus Daniel forsvinder hendes omgivelser. Det er det store JEG - og det er både bogens svaghed og styrke. En piges drøm/ en piges sind - set og beskrevet af en mand. Det er elegant gjort her. Velegnet til dansk 8.-10.-klasse. Tema: drøm/virkelighed - kærlighed/forelskelse.

Flemming Dehn (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk