En farlig slæderejse - om Alabama-ekspeditionen

Udgivet 1998 - 268 sider

Gennemillustreret af Fritz Haack

 

I 1909 rejser Ejnar Mikkelsen og Iver P. Iversen ud på en farefuld færd til Nordøstgrønland for at finde resten af Mylius-Erichsens ekspedition.

Fra 11 til 100 årige.

 

Findes også som e-bog. Kan lånes på eReolen eller købes hos forlagene Følfod & TimeOut.

 

Kr. 60

 

Bestil

 

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. En børnebog får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Bogen er sammenhængende med "Drama på isen - om Danmark-ekspeditionen". "En farlig slæderejse" foregår fra 1909 - 1912 og handler om Ejnar Mikkelsen, C.H. Jørgensen og Iver P. Iversens søgen i Nordøstgrønland efter de omkomne fra Mylius-Erichsens Danmark-ekspedition i 1907. Bogen beskriver først de tre mænds og siden Mikkelsens og Iversens barske og farefulde færd over den nordøstgrønlandske is, hvor de må kæmpe for livet i kamp mod sygdom, sult og den uhyggelig barske kolde natur. Mikkelsen og Iversen bliver efterladt af ekspeditionen, da de ikke vender tilbage til aftalt tid. Efter to vintre alene i det barske nord bliver de fundet af en norsk hvalfanger og bragt tilbage til civilisationen. I et efterskrift fortæller forfatteren om, hvordan de blev modtaget hjemme, foruden der er en kort biografi over de to hovedpersoner. Bogen er rimelig spændende, og giver et fint billede af de to personers indbyrdes forhold og fælles bestræbelse på at nå deres mål og komme levende hjem. Bogen er forsynet med kort, så man kan følge ekspeditionerne, og er forsynet med s/h stemningsskabende tegninger. Børnebiblioteket har ikke i forvejen noget om denne ekspedition. Bogen kan læses fra omkring 12 år.

Søren Roth

Alabama-ekspeditionens formål var at afklare, hvad der var sket på Mylius-Erichsens ekspedition et par år tidligere (beskrevet i "Drama på isen") ved at finde Mylius' og Hagens dagbøger og lig. Deltagerne var Ejnar Mikkelsen og bogens fortæller, Iver Iversen. Gennem to fundne optegnelser får de kortlagt den forulykkede ekspedition, men lig eller dagbøger dukker aldrig op. Mere centralt end jagten på beviser står dog beskrivelsen af de næsten umenneskelige strabadser de to grønlandsfarere udsætter sig for gennem de tre år turen kommer til at vare, den voldsomme kulde, den konstante mangel på føde, isen, ensomheden, sygdommene. Bogen er tilstræbt skrevet som en dagbog, dog med kapitel- i stedet for datoinddeling, væsentligst i form af nøgterne betragtninger og beskrivelser, der indimellem veksler med overvejelser om det barske liv, og, når nøden er størst, tanker om døden. Det er en barsk, enkel historie, der handler om overlevelse eller død i en ubønhørlig natur. I overensstemmelse hermed er sproget enkelt og præcist, opdelt i korte, overskuelige afsnit. Kort, noter og baggrundsstof supplerer den primære tekst. En række stregtegninger tolker bogens stemninger. En glimrende bog for de større elever med hang til ødemark og overlevelsesture, foruden til arbejdet i skolen med tilsvarende emner.

1998/34

Erik Boas Pedersen (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk