EVENTYRET OM KONGESØNNEN BRYDE:

 

Kongen, Brydes far, er blevet syg til døden. Hvileløst går Bryde rundt i skoven og sørger over sin fars skæbne. Her møder han en dværg, der fortæller ham, at én ting i verden kan redde faderen: Hvis kongen kan komme til at høre fugl Fønix synge, vil han blive rask. Bryde haster hjem og fortælle sin far nyheden. Kongen mener imidlertid, at Brydes to storebrødre er meget klogere og dygtigere end Bryde til at finde fugl Fønix. Derfor bliver de to brødre efter tur sendt ud i verden. De bliver imidlertid begge så optaget af at feste og pleje deres egen magelighed, at de glemmer alt om fugl Fønix og deres syge far. Så bliver det Brydes tur ...

Et skuespil og en musical for 10 til 35 personer foruden de eventuelt medvirkende i kor og orkester.

Stykket er i 18 små scener og bør opføres på to platforme. Rollerne kan spilles af elever fra 6-7. klasse og opefter. Spilletiden er en lille time.

Kassettebånd med lydeffekter og melodier kan købes.

 

Kan kun lejes

 

Skrevet af Poul Larsen

 

 

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. Et skuespil for børn får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Forfatteren har tidligere skrevet teaterstykker for børn. Dette er et klassisk eventyr bestående af 18 små scener,der kan spilles af 10- 35 personer. 7 sange kan indlægges, og så er det en musical. Den gamle konges 2 ældste sønner anses for kloge, men er onde og falske. Den yngste, Bryde, er naiv og godhjertet og betragtes som dum. Da kongen blive syg, kan ingen læge hjælpe. Bryde redder en dværg, der til gengæld fortæller ham, at kongen kan blive rask, hvis Fugl Fønix synger for ham. Handlingen er nu som altid i eventyr en rejse med prøvelser, ondskab og svig frem mod det godes sejr. Bryde klarer problemerne, bringer fuglen hjem og finder også en prinsesse undervejs og alt ender lykkeligt. Historien er forudsigelig og lidt lang og uden den store dramatiske spænding. Sproget er kvikt, flydende og nemt med morsomme replikker ind i mellem. Børn holder af det kendte, af gentagelser og af at det gode sejrer, så i skoler og institutioner vil spillet kunne fornøje børn fra 8-10 år som tilskuere og fra 12-13 år som spillere.

Tove Delica

Poul Larsen har en lang række skuespil bag sig og har her dramatiseret det kendte eventyr om Bryde Kongesøn, der rejser ud for at finde Fugl Fønix, hvis sang kan helbrede kongesønnens far. Bryde Kongesøns to usympatiske brødre søger at narre kongen, men den gode vinder og får sin belønning. Hans Ole Andersen har sat musik til, ligesom han har gjort det til andre af Poul Larsens stykker. Sangene er nemme og iørefaldende og der er nodemateriale bagest i hæftet. På forlaget kan man købe bånd med lydeffekter og indspillet musik. Eventyret kan opføres både med og uden musik. Der er vældig gode sceneanvisninger og mange råd om lys og lyd. I det hele taget bliver instruktøren hjulpet på vej. Fx med en praktisk oversigt over, hvem der spiller hvornår. Eventyret er i 18 scener og kan spilles af 10 til 35 personer fra 6. kl. Det varer ca. 50 min. Der er virkelig gode karakterer at tage fat på og replikkerne falder lige i munden.

1999/17

Lis Mikkelsen (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk