SPØGELSESKROEN:

 

Kroejer Max Mørk har lovet sit mangeårige bestyrerpar Connie og Ejnar, at de inden længe må købe "Den blå Mursejler" for 1,6 million. Det glæder de sig meget til.

Pludselig dukker en smart opkøber op og byder 2 millioner. Nu er gode råd dyre.

Heldigvis får datteren Majbritt en idé. Den forudsætter imidlertid hjælp fra forældrene, lillebroren, hendes onkel og et par af onklens venner, samt en håndfuld af gæsterne og kroens to "husspøgelser".

 

Et skuespil i 8 scener med én dekoration for 15 til 25 medvirkende.

Rollerne kan spilles af elever fra 5. klasse og opefter.

Spilletiden er cirka tre kvarter.

 

Kan kun lejes

 

Skrevet af Poul Larsen

 

 

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. Et skuespil for børn får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Poul Larsen har skrevet adskillige skuespil for børn og unge, og flere af dem er både morsomme og spændende. Denne er ingen undtagelse, her er spænding, forveksling, folk der narrer hinanden og til sidst en ekstra overraskelse til alle. Stykket kræver noget af sine skuespillere og sin iscenesætter, og der skal en del udstyr til, selv om der kun er en enkelt dekoration. Denne skal til gengæld pyntes godt op, og der skal gøres meget ud af tøjet, da der er flere, der skal spille forskellige roller undervejs. Hvem narrer hvem og hvem gør det bedst, når den hyggelige kro står for at skulle sælges til en mand, der vil indføre striptease, banko, enkebal o.a., mens bestyrerparret hellere vil fortsætte som ejere i den gode gamle stil? Efter et døgns genvordigheder løses alle problemer selvfølgelig på bedste måde til sidst. Kan spilles fra ca. 11 år og op, og spilletiden er ca. 45 minutter.

Ulla Harne

Et skuespil beregnet på 5. klasse og opad, med et antal roller, der kan varieres fra 15 til 25 og ellers med brug for hjælpere bag scenen, der forestiller en krostue. Alle, på nær 2, spiller voksne, og det ligner egentlig mere et dilettantstykke end en opgave i skoleregi. Det er en forvekslingskomedie, der skal spilles med tempo og en vis elegance for at bringe succesen hjem. Det drejer sig om en kro, der skal sælges. Bestyrerparret har forkøbsret, men ejeren er parat til at trumfe en handel igennem med en anden køber. Nu gælder det om at narre denne, så han mister lysten til at købe kroen. Alle kneb gælder: fingerede klager, spøgelser, utilfredse gæster, forfald, dårlig service m.m. Blandt stamgæsterne findes forbundsfæller, der skifter roller undervejs, men det bliver onkel Svend, der via flere forklædninger redder kroen ved den hastigt planlagte auktion. Et hurtigt og rapt replikskifte, en rolleliste med mange grofttegnede typer og et forløb, der nærmer sig farcen – det vil altsammen more og udfordre aktørerne, men det skal gøres ordentligt for ikke at blive plat.

Ingrid Jensen (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk