VIKINGERNE FRA VILDNÆS:

 

Thorbjørn og Thorkild er vikinger. De er brødre og bor med deres familie under samme tag. Vi møder dem i hverdagen og oplever, da deres gamle far dør - og senere, da de gør klar til sommerens vikingetogt.

Efter at de er sejlet af sted, bliver deres koner, børn og trælle mål for et røverisk overfald.

Vikingerne vender hjem, men høvdingen fra nabolandsbyen møder op hos brødrene og gør krav på en større andel af det fælles krigsbytte.

Det resulterer i en drabelig tvekamp.

 

Et skuespil for 15 til 25 børn i tre akter med én dekoration. Det kan spilles af børn i 4. klasse og opefter og varer ca. en halv time. Kassettebånd med lydeffekter kan købes.

 

Kan kun lejes

 

Skrevet af Poul Larsen

 

 

 

 

En lektørudtalelse er en kort vurdering af en bog med henblik på anskaffelse til bibliotekerne. Et skuespil for børn får ved sin udgivelse to udtalelser: en af en børnebibliotekar og en af en skolebibliotekar.

Skuespil, der kan spilles af børn fra ca. 10 år, varer en halv times tid, og hvor deltagerantallet kan reguleres fra 15 til mindst 25 personer. Dekorationen, der bruges under hele stykket, er forholdsvis enkel, men kan gøres flottere alt efter tid og evner. To familier bor under samme tag i vikingetidens Danmark. Om sommeren drager mændene og de ældste drenge på vikingetogt, og imens må kvinder og børn klarer sig alene. Familierne bliver en sommer udsat for overfald, men klarer sig ved hjælp af list, men også efter at mændene er kommet hjem igen, trues freden. Problemerne løses dog forholdsvis fredeligt, endnu engang ved kvindelist. Et enkelt stykke, der kræver lidt tempo og lyd for ikke at blive for stillestående. Der kan dog købes et bånd med lydeffekter, som formentlig kan hjælpe på stemningen. Som i mange af forfatterens øvrige stykker er replikkerne enkle og korte, og der er løbende megen hjælp til forestillingens gennemførelse.

Ulla Harne

Scenen er det indvendige i et langhus i vikingetiden, der beboes af to familier. Disse, samt deres trælle, er stykkets gennemgående personer, men der optræder også en klog kone, et par røvere og en landsbyhøvding, ialt omkring 20. Der er ingen egentlig hovedperson, og skuespillet er mere et historisk billede end et drama. Det kan afvikles på halv times tid og vil ikke kræve større scenearrangement, end enhver skole kan tilgodese. Replikkerne er korte og mundrette og vil let kunne klares som tilsigtet fra 4. klasse. I dialogen og scenegangen er lagt mange oplysninger om vikingerne, deres levevis, vilkår og tankegang. Med tre generationer i bondefamilien her møder vi voksne og børn og ser deres arbejde, hører om deres håb og bekymringer, og da bedstefaderen dør, fortælles om begravelsen. Der forberedes et togt, og i 3. og sidste akt overværer vi hjemkomsten, der afsluttes med en kamp om byttet. Altså er der begivenheder nok at følge og holde sammen på. Det er en god og indholdsrig opgave for mellemgruppen at dramatisere et historisk emne, som det er gjort her. For et publikum ej heller ligegyldigt, men det har ingen hensigt at tage de mindre klasser med her.

1998/48

Ingrid Jensen (S)

 

Bakkevej 14, 9492 Blokhus – Tlf.: 98 24 93 45 – Mobil: 21 66 06 55 – E-mail: foelfod@mail.dk